Historie
Jan Coert Kaptein leerde het bakkersambacht als knecht bij een bakkerij in Ommen. Niet alleen moest hij daar brood bakken, hij moest het ook bezorgen. Voor zijn bruiloft met Geertje in 1934 kocht Jan Coert een oude boerderij. Zij lieten er een woonhuis met bakkerij bouwen. Het benodigde geld moesten zij wel bij elkaar schrapen. De jaren dertig waren immers de crisisjaren.
Behalve de crisisjaren was er ook een harde strijd om het leveren van brood. Den Ham telde na de oorlog namelijk zo’n 19 bakkers. De mensen hadden elke dag weer een andere bakker, soms wel twee verschillende op een dag. Het kwam dat Kaptein buiten voor het huis van de klant wachtte, totdat zijn collega-bakker het huis uitkwam.
Vroeger werd het brood gebakken in een stenen oven, gestookt met takkenbossen. De laatste restjes verbrande takken gingen ’s winters uit zuinigheid de kachel in. Wanneer Jan Coert klaar was met bakken, ging hij bezorgen. Op zijn transportfiets en met uitpuilende bakkersmand met brood, beschuit en roggebrood. Wat nog meer mee moest, kwam in tassen aan het stuur. ’s Avonds laat kwam hij pas weer terug. Ook de vijf kinderen moesten meehelpen met bezorgen. Toen dochter Riek het rijbewijs behaalde, kon er met de auto bezorgd worden.
In 1974 trouwde zoon Henk Kaptein met Hennie. Beide trokken in bij de bakkerij. De zaak werd ondertussen al meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Zo kwam er bijvoorbeeld ook een terras. Een mooi rustpunt voor de vele fietsers en wandelaars die elke zomer door Den Ham gaan. Naast koffie, thee en gebak worden er ook belegde broodjes geserveerd.
In 2013 trouwde kleinzoon Jan Coert Kaptein met Florina. Samen met Henk en Hennie bakten zij als derde generatie het brood in Kaptein’s bakkerij. In 2020 namen Jan Coert en Florina de zaak over.